Ämmi Kaikilla ihmisen oikeuksilla, maailman paras ja ainoa Hilkkapien Onnentyär

Sanon murtheella: Päivi Räsänen son mahtava!

Kyllä son niin komeasti itteppäinen ja sanansa ja ajatustensa ja syämmensä takana tuo teän Päivi Räsänen. Siinä mie ihhailen sitä. Ihan harvinainen politiikko. Ei toelakhan mikhän tavalinen mielistelijä eikä tyhjää vastakkain asettele. On mitä on. Oikeastaan lohullinen taphaus, että joku seisoo asiansa takana tuli mitä tuli.

Hyvähän son se Sari Essayah, mutta tuo kiipiminen ja äänten kalastaminen voi viä teät nosteen sijasta suohon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jopas sattuu hyvin teikätytön murteeseen tuo Essayahin nimi! Siinä kun on se hoo.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Voi riemua voi, sattupa hyvinki, olipa hauska hoksaus kerrashaan!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo ei tämä ämmipakana ole mikhän sanohmaan, oletta oikeassa, mutta sanoinpa silti. En siis ole kristillisdemokraatti.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Miksi nämä tekstit on tarpeen kirjoittaa paksuun murremuotoon?

Hankalaa ymmärtää ja toisekseen se on mielestäni melkoisen falskia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos reiphaasta kommentista, miehän nyt ärsytän kaikkia, siis uskovaisia ja uskonnottomia tuola toissaalla. Ja nyt jopa tuo minun ikiaikanen murre, siihen ei ole pitkään aikhaan kukkaan puuttunu. Joo mie kirjotan näin ja se ärsyttää sinua, mutta mulle se tarkottaa just sitä, siis se omalla murtteellä mongertaminen, että se tullee se kirjotus suohraan syämmestä, en välitä mielistellä enkä pyri saahmaan mithän klaania perhääni, minustako ei kuule tartte tykätä, eikä minun kirjottamistyylistä. Eikä tottavie ole yhtään falskia. Kiitos tästäkiko inpiroit minut jaarittelheen, tulinkohan mie provosoijjuksi!

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

"...utta mulle se tarkottaa just sitä, siis se omalla murtteellä mongertaminen, että se tullee se kirjotus suohraan syämmestä, en välitä mielistellä enkä pyri saahmaan mithän klaania perhääni"

No noin yleisesti ottaen ihmiset kuitenkin sensuroivat (etenkin kirjallisesta) ulosannistaan sellaisia piirteitä, jotka voivat loukata tai erityisesti hämmentää kanssakeskustelijoita. Kommunikaation tarkoitus on vähän niin kuin se että ymmärretään toisia ja tullaan ymmärretyksi. Kysyn sinultakin; kenen etua se tarkalleen ajaa jos ihmiset eivät edes ymmärrä mitä yrität sanoa?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #10

Kuka ei ymmärrä? Suomisen Olliko? No mie pyyän sulta antheeksikko mie kirjotan näin niinko kirjotan.

Voin käsittää hyvin, että se on sulle hankalaa, hämmentävvää, loukkaavaa, sei ole tarkotukseni.

Vastasin jo tuossa toisessa kommentissa, että mie olen itsekäs enkä aja kenenkhän etua, en ole mikhän, enkä varsinkkaan ajahmaan kenenkhän etua.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Elähä sie Olli hermostu! Kyl myös asjalliset hommat hoijetaa, mut näihe lokiloihe kans saap jokkaine tehhä niiko parraaks näkköö. Jos siu o vaikiita ymmärtää, ni ainha sie voit kyssyy. Joku löytyy varmast neuvomaa, vaik oha tääl tietyst niitäkii jotka tuntuut oleva ain vihasii. Mist hyö sellaset lienööt kotosii?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Suvaittemis- ja hyväksymisnäkökulmasta aateltuna, eise ihme ole, että Räsästä on vaikea sietää, jopa minun pikkumurrekki ois muka väärin... Erilainen kana nokittaan!

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Mistä päättelit että minä hermostuin?

"Jos siu o vaikiita ymmärtää, ni ainha sie voit kyssyy."

Uskaltaisin väittää että edes etäisesti yleiskieltä muistuttavan tekstin kirjoittaminen on paljon pienempi vaiva kuin vahvan murretekstin tulkaaminen ja merkitysten kyseleminen. Minkä muun johtopäätöksen tästä voi vetää kuin sen, että haluatte vaikeuttaa keskustelua? Tai ainakaan ette välitä vaikka niin tekisittekin. Puhuttuna murteesta on vaikea päästä eroon, ja sen suodattaminen on työlästä. Mutta tekstimuodossa kyse on isoilta osin tietoisesta valinnasta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #8

Kuulessie Suomisen Olli, älä puhu ainakkaan minun puolesta, mie puhun itte omasta puolestani vain, mutta minun eijjole aikkoihin tarvinu kirjakielentää yhtään mithän. Mullon semmonen tilanne, että murre on minun kieleni. En oiken saa ennään kirjotettua kirjakielellä eli just toisin päinson minun kans. Sois ihan tahonponnitus kirjottaa kirjakielellä.

Toinen asia, etten yritä tehä vaikutusta, nämät minun plokit on niinko itteilmasua ja ihmettelyä tai semmosiksi tarkotettuja. En usko, että minun mielipitteillä ois mithän vaikutusta täälä minua lukevien mielipitteissiin, en käänä kenenkkään päätä. Olessie sitä mieltäkö olet, kaikki kunnia ja mie sanon, miten minun kans on ja kait son just tämä keskustelu, jokon tosi kivvaa, kiitos sullekki.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #8

Lakkaa ny sääkin Suaminen poraamasta ja paas ottaen sivistävänä kokemuksena.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen Vastaus kommenttiin #16

"Sivistämisellä" voi perustella ihan mitä tahansa. Koetko säkin sivistyväsi jos alan kirjoittaa vaikkapa ilman välimerkkejä tai kielellä jota et hallitse?

Taisto Merilä

Josh thää Hilikka-thytsy hrupia khirjootheleman avaruushtietheistä tahi neurhokirurghiastha, nii voi pojjaath myö olhaa pulasha!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #21

No siehänse hoksasit, niin oisitta ja tulis teilä pojat pian ikävä Räsäsen auktoriteettiä ja selkokielistä ilmasua, näessie!

Taisto Merilä Vastaus kommenttiin #24

En ota kantaa Räsäseen, mutta minusta sinun blogiesi ytimen ymmärtämiseen ei yleensä vaadita erikoissanaston hallitsemista, vaan suomen ymmärtäminen riittää. Selkokieleen kannattaa pyrkiä puhtaasti käytännöllisissä asioissa, mutta inhimilliset (tunnepitoiset) aiheet saattavat usein olla parhaiten ilmaistavissa erilaisin (itselle sopivin) kielellisin tai vertauskuvallisin keinoin, rivien väleihin sijoitettuna, ja mahdollisesti myös jonkinasteisen huumorin sävyttäminä. Vaikka kuinka kirjakielellä kirjoittaisi, niin aivan varmasti niistäkin käsitteistä ollaan hyvin montaa mieltä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #28

Niin just, sanat on aika heikkoja ja huonoja ja josseiole halua toista kuulla ja käsittää, siihen ei auttas vaikka laulas enkelien kielillä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

"Kyllä son niin komeasti itteppäinen ja sanansa ja ajatustensa ja syämmensä takana tuo teän Päivi Räsänen. "

Tässä se Päivin ongelma on, ettei näe muuta kuin omat ajatuksensa ja sielu puuttuu!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ooooh siekös sanot nuin, mullahan son ollu otsaa sanoa nuin Stubbista. Olen sanonu, että sillon niinko joku katkos kaulan kohala. Pää leikkaako partaveitti ja suu käy, mutta mitä sielä sisälä on, siihen ei niinko saa tuntumaa. Kylläko mie nyt aattelen, niin Räsäsessä on sitä sammaa, jos tarkotat sielu tuota suurin piirttein.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Päivi Räsäsellä on kummallinen tapa hymyillä haastatteluissa,vaikka puhe olisi kansanmurhasta Afrikassa.

Kirsi Piha ja Suvi-Anne Siimeksellä oli aikanaan sama tyyli. Miellyttämistarvetta vai mistä on kysymys?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tavotan vähän sitä naamanilmettä, josta puhut. Tullee vaan Räsäsen kohala miehleen, että se uskonto tekkee aika paljon, kaikkihan on korkeamman käessä tai jotaki semmosta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Täsmälleen, tulee jotenkin mieleen omahyväisyys tai besserwisseriys. Juokohan Räsänen teetä seuroissa vai tyytyykö Juhlamokkaan seuroissa, veikkaan teen puolesta. Selvä rasite puolueelle, lievempi linja riittäisi uskovaisten äänille ja saattaisi olla mahdollisuus saada kannatusta niistä äänestäjistä, jotka kokevat perinteiden dissaamisen ei-toivottuna.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Se on hyvä, että muistaa suositella omia tekstejään.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No onkosse!
Suosittelin ihan tietosesti ja ihan ittekko sieltä ja täältä kysseenalastettiin jopa oikeuttani kirjottaa tätä ja nyt täälä puhuttaan minun murtteesta ja suositteluista, kiitos näistä, mutta mitäs tykkäät Räsäsestä.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Räsänen ei anna minun ostaa heroiinia Siwasta, joten en tyksi liikaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #25

No et tietenkkään, jossie tykkäät, että heroiinikauppa kuulus Siwhaan, ei tyksitytä semmonen linjaus Räsäseltä eikä varhmaan ehkä paljon muutkaan linjaukset, mutta jossoisit samoila linjoila, tyksityttäshän se sitte?

Niin ja vaikka oisit samoila linjoilaki, niin sehän ei riitä, vaan pittää olla se näky, että tullee lissää äänestäjiä ens vaaleissa.

Mutta siinä on nainen, joka politiikkonaki pittää kutinsa, vaikka mikä ois.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Myös Hitler seisoi sanojensa takana. Hitlerillä ja Räsäsellä on myös muitakin yhteyksiä, kuten esim. eugeniikan kannattaminen: Räsänen kannattaa homojen hävittämistä "eheyttämisen" avulla kun taas Hitler toimi toisella tavalla mutta kuitenkin samalla päämäärällä. Räsänen haluaisi myös useimpien muiden kristillisdemokraattien tapaan pakottaa lapset opiskelemaan kreationismia eli pseudotiedettä kouluissa.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110569-vaalikone-p...

Räsänen on harvinaisen vastenmielinen ja moraaliton ihminen.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No joo, sitähän sanothan, että nyt tulise Hitler-kortti! Ja vielä kerran sanon, etten ole asioista sammaa mieltä Räsäsen enkä oiken kenenkhän politiikon kans. Mutta ihmisenä tuo meininki ilahuttaa, jos net politiikot ois tuommosia jääräpäisiä, niistä sais jotaki selkoa eikä sole käännelly takkiansa. Kyllä mielipitteensä ja käsityksensä saa muuttaa, muttako maan tapa on kääntää takkinsa ja sanoa, empä kääntäny.

Minua hirvitti Kattaisen pojan touhu ja jos tässä nyt se Hitler otethan mukhan, eihänse yks hullu äijjä ois paljon voinu, muttako sillä oli net kaverit. Ja nythän mie saan sanoa, ettei se Kathainen, mutta melkein kaikki net muut vastuunkantajat.

Net, jokka sen kans vei ja vie Suomen kokohnaan pois meiltä. Siis Räsänen on yhtä moraaliton ihan kommunisteihin saakka. Nathoon menossa ja Eurostoliitosta Eurosto-yhysvallat... niin ja non myyny maat ja non myymässä nyt veekki, apua, nyt tullee itku. Esimerkkinä vaikka tämä asia http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/318789...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos kaikista kommenteista ja tuola somessa muuallaki ja sähköposteista ja uskonnollisista, uskonnottomista ja varsinki murrekannustuksista ja Ristolle varsinki. Eipä ollu ämmi turha taphaus, tuli vähän raatailtua asiasta ja sen sivusta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hahhahhaa mie vaihoin otsakkeen, ennenhän soli: Päivi Räsänen on ihan mahtava ihminen!

Nyt hoksaa jokhainen paremmin sanoa, jossonki sanomista minun kirjotuskielestä, olkaa hyvät rakhaat porinakaverit.

Anna-Leena Nieminen

Mielestäni Hilkan käyttämä murre falskaa jotenkin eli se ei ole murretta vaan Hilkan omaa kieltä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo Anna-Leena olet aivan oikeassa, kiitos kommentista ja sillainhan mie ja muutki murreihmiset falskaama, että se kunki murtheen kirjakieli on hakusessa: http://meankielensanakirja.com/fi/about. Tässäkihän siis menhään siihenko josson lapista kotosin, kuulee kielestä, että mistä päin son pois. Kittilässä vaikka sanottas - menhän.

Molen Tornionalaaksosta Tornionjoen saaresta nelikymppisenä lähteny, korva ei ennää sano niin herkästi. Ja muutenki minun murre on lientyny. Ja alkanu tulla nuita päätheitäki: minun taloni, minun talo, minun kuulus kirjottaa. Puhun näinkö kirjotan, suunnilleen, joskus paan vaikka veenko kirjaimia jätettään puhheessa pois verrattuna kirjakiehleen, mutta kirjottaessa ei aina voi.

Tässä vaikka on sitä varsinaista ehkä ja ittehän sitei hoksaa eikä kuule:
http://www.lapinkansa.fi/kirjailijat/1194852949872...

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Tuosta Päivi Räsäsestä täytyy sanoa, että minä omalla tavalla arvostan häntä, vaikka hyvin harvoin olen samaa mieltä hänen kanssaa. Hän pitää tosiaan pitää sen äänestäjilleen lupaamansa linjan.

Murteella kirjotetun teksin lukeminenhan on kyllä hitaampaa ja vaatii vähän ajattelua, mutta sehän on lähinnä lukijan, ei kirjottajan ongelma.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Lukija siis joutuu lukehmaan hittaammin ja aatelehmaan... onse äärettömän ittekäs valinta multa, mutta voi voi, ei voi mithän enkä aijjo auttaa. Olkhoonse vaivaksi ja haitaksi niile, joita häiritten. Oikeasti en luule minun kirjotuksilla tai aivotuksilla olevan yhtään mithän väliä, korkkeintaan pikkurokka jossaki isossa elämän sopassa. Kiitos ja komppaus Tuomas!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä tänne mailmahan aina yks Hilkka Laronia mahtuu. (Utelias kun oon, kysyn, onko murtees ihan oikiaa murretta vai Hilkka Laroniaa. Ihan suorahan Oulun murteelta se ei kuulosta. Jostain päin Lappia?)

Räsäsen politiikkaa ja ulostuloja en paljoa arvosta. En minä nyt muutenkaan kristillisdemokraateilta paljoa odota, joten vahinko ei ole suuri.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitosko mahun joukohoon Juho! Tullista 20v sitte Ouhluun tullu ja molen Torniolaaksosta pois, sielä synnyin ja elin neljäkymmentä vuotta väylän varressa niinko onnellinen ihminen hyässä unessa! Elikkä oululainen asukko-nää-oulusa-mää-kävin-kaupasa-otakko-nää-maitua -tolkun kieli ei suju ollenkhan hyvin eikä kait ennää tämä murrekhan ole kaksista.

Räsäsen jämäkkyys pysyä siivosti sanansa takana oli se minun pointti. Emmiekhän sen hurjia mielipitheitä, ihmettelen sen uskontoa ja sitäkö se on senthän lääkäri ja puhhuu,kuinka rukkoilemalla... mutta jos net kaikki politiikot ois nuin selkkeitä, oishan se varmasti toista tämä meän meno.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Teilläpäin ei sitte suututa, vaikka sanoiski, että 'Ompa sulla komia, omituinen asento'? Vai onkos se enemmän niitä sisä-Lapin juttuja?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #40

Joo emmie tajua mithän tuosta, son siis sisälapin juttuja tai no sonseko mullei sitä huumorintajua ole, niin son menny multa ohi, että vilahtanu vain.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #41

Huhutaan, että lapinmies olisi kehunut noilla sanoin etelän miehen omakotitaloa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #42

Joo kyllä nuot sanat saa joskus ihmettelheen, kerran mie sanoin jossaki tillaisuuessa, että voittako mennä sikemmäksi. Nei tajunu enkä miekhän heti tajunu, ettei net käsitä nuita sanoja ja toistin samoila sanoila...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset