Ämmi Kaikilla ihmisen oikeuksilla, maailman paras ja ainoa Hilkkapien Onnentyär

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvä kuolema

Puheenvuoron luonnollinen kuolema kolkuttaa ovella - Kuka sammuttaa valot?

Mikään ei kestä ikuisesti, eikä ainakaan Uuden Suomen Puheenvuoro. Maailma muuttuu ja media muuttuu, mutta vielä varmemmin Puheenvuoron blogistit ja kommentoijat kuihtuvat vanhuuttaan näppäimistöjensä äärelle, eikä korvaajia tule, uskokaa pois. 

Kärjistäen voikin sanoa että Puheenvuoro on vanhojen impotenttien äijien katkeruuden ja vihan kohtauspaikka. Vakavammin puhuen blogistien ja kommentoijien ikärakenne ja sukupuolijakauma yhdessä todistavat lopun aikojen olevan käsillä.

ALS-tautiin kuolleen ystävän muistolle

Tiistaina minut tavoitti ilmoitus hyvän ystävän kuolemasta. Väistämätön hetki oli tullut luultua aiemmin ja hän oli kuollut yöllä Terhokodissa tukehtumalla - ALS-taudin loppuvaiheessa keuhkot eivät enää toimi. Onneksi kuitenkin tuoksi yöksi hänet oli pyynnöstä nukutettu eikä lähtö liene ollut niin tuskallinen. Hän ei halunnut elämää hengityskoneessa vaikka se olisikin pidentänyt elämää. Vajaat neljä vuotta sivusta tuon viheliäisen taudin etenemistä katsoneena mielen valtasi suru, mutta myös ristiriitaisesti helpotus. Aika poissa rakkaasta omasta kodista maaseudulla jäi lyhyeksi.

Syntymä kaunis kuolema

Äitini kuolemasta on vuosi. Se pysäytti silloin ja sai miettimään elämän peruskysymyksiä. Kokosin tunnelmiani syyskuussa 2016 paperille. Luin surua ja rakkautta täynnä olevan tekstin nyt vuosipäivänä uudestaan ja se tuntuu yhtä tuoreelta. Tässä yhä ajankohtainen blogi myös sinulle, ole hyvä:

“Silitän äidin yhä lähes mustia pehmeitä hiuksia. Silitän yhä niin sileää poskea, iho ohutta kuin silkkipaperi.  Hengitys on pinnallista mutta säännöllistä. Silmät ovat kiinni. Hetki on samalla kertaa surullinen ja levollinen. Läsnä on syvä rauha.

Murhastako lailista?!

En oikein ymmärrä miksi tästä edes keskustellaan, eutanasiasta siis. Sehän on täysin järjenvastaista että murhasta tehtäisiin laillista. Lääkärit, joilla tämä valta tulisi olemaan, olivat omassa syyskokouksessaan 3.12, tulleet siihen tulokseen ettei tästä seuraa mitään hyvää, ja lääkäriliiton kanta oli ehdoton ei eutanasialle. On varmaankin ihmisiä jotka ajattelevat että on parempikuolla pois, kun kärsiä kivuista ja varsinkin ihmiset jotka ovat joutuneet/saaneet seurata vierestä kun läheinen ihminen kärsii vakavasta sairaudesta, voivat ajatella näin.

"Eutanasian kieltävät lait ovat häväistys parantumattomia sairaita kohtaan"

"En halua, että elämääni pitkitetään. Moni pahoittaisi mielensä, jos sanoisin haluavani avustetun kuoleman, mutta minua se ei haittaisi" sanoi Nobel-palkittu 82-vuotias arkkipiispa Desmond Tutu brittiläisen sanomalehden The Observerin kirjoittamassa artikkelissa kesällä 2014.  Tutu sanoi myöskin, että hänen mielestään sairailla ihmisillä on  oikeus kuolla arvokkaasti ja avustettuna, mikäli he niin itse tahtovat. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä