Ämmi Kaikilla ihmisen oikeuksilla, maailman paras ja ainoa Hilkkapien Onnentyär

Kaikki blogit puheenaiheesta kestävyysvaje

Menot muuttuvat tuloiksi

 

 

Palataan vielä hallitusohjelman kimppuun. On oikeastaan sama, mistä aloittaa, mutta aloitetaan nyt puolustuspolitiikasta. Numeroliitteessä kohta 1 sanoo: ”Puolustushallinnolle turvataan riittävät resurssit: puolustushallinnon henkilöstöä lisätään hallituskaudella noin 100 tehtävällä. Maksaa 7 miljoona euroa”. Ohoh, miten halpaa tämä on, riittävät resurssit seitsemällä miljoonalla.

Titanic-hallitus kääntää kurssin tahallaan kohti jäävuorta?

Rinteen Titanic-hallituksen ohjelmaa ranskalaisin viivoin:

- Tuloeroja yritetään tasata.

- Suomessa maailman pienimmät tuloerot.

- Veroja halutaan korottaa.

- Suomessa lähes maailman korkein kokonaisveroaste.

- Uusia työpaikkoja halutaan 60 000 kpl lisää.

- Vasemmiston varjobudjettien työllisyysvaikutukset olivat negatiivisia.

- Hallitus pyytää työmarkkinajärjestöjä keksimään keinot työllisyysasteen nostamiseksi.

- Työmarkkinajärjestöt kabinettisopimuksineen ovat paljolti vastuussa Suomen korkeasta työttömyysasteesta.

Sinipunaa pukkaa

 

Vaalit on käyty ja voittajat kukitettu. Pölyn laskeuduttua alkaa  karu arki pääsiäispyhien jälkeen. Antti Rinne pääsee sondeeraamaan hallituskokoonpanoa. Saattaisi olla hyödyksi ottaa oppia menneisyyden tapahtumista.

Huhujen mukaan "tavallisesti hyvin perillä" olevista lähteistä saadun " tiedon" mukaan sinipunahallituksesta sovittiin jo ennen vaaleja etelärannan ja pitkän sillan isojen poikien kesken.

Sinipunaa pukkaa

 

Vaalit on käyty ja voittajat kukitettu. Pölyn laskeuduttua alkaa  karu arki pääsiäispyhien jälkeen. Antti Rinne pääsee sondeeraamaan hallituskokoonpanoa. Saattaisi olla hyödyksi ottaa oppia menneisyyden tapahtumista.

Huhujen mukaan "tavallisesti hyvin perillä" olevista lähteistä saadun " tiedon" mukaan sinipunahallituksesta sovittiin jo ennen vaaleja etelärannan ja pitkän sillan isojen poikien kesken.

Onko ruotsalainen suomalaista rikkaampi?

Joku aika sitten Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin otsikolla ”Miksi ruotsalaiset ovat meitä vauraampia”.  Otsikko on harhaanjohtava.

Artikkelista selvisi, että nettovarallisuus aikuista kohti on Ruotsissa korkeampi, kun koko varallisuuskakku jaetaan tasan aikuisten kesken (keskiarvo). Kun kaikki kansalaiset pannaan jonoon ja tarkastellaan henkilöiden keskimmäistä varallisuutta (mediaani), suomalaiset ovat ruotsalaisia vauraampia. Tämä selittyy sillä, että ruotsalainen eliitti on huomattavasti suomalaista eliittiä vauraampaa. 

Kansallisteatterin talouspoliittinen varietee: ylistystä ja armotonta kritiikkiä

Kansallisteatterissa pyörivä ”Yhdestoista hetki – varietee rahasta, vallasta ja demokratiasta” on huima produktio, josta suuri yleisö varmuudella pitää ja nauttii. Se on riittävän populistinen ja siinä on tervehenkinen vasemmistolainen hallituskriittinen perusvire, kuten taidemaailmalle on sopivaa.

Näytelmän juonena on finanssikriisin 2008 jälkeisen talouspolitiikan, etenkin Juha Sipilän keskustaoikeistohallituksen ahdistavat menoleikkaukset ja niiden taustalla olevan valtiovarainministeriön talouspoliittisen ajattelun pakkopaita. Parodia puree.

Maahanmuuton lisääminen ei ratkaise taloutemme ongelmia

 

Saamme jatkuvasti kuulla höpinöitä, joiden mukaan Suomen on lisättävä maahanmuuttoa talouden ongelmien korjaamiseksi. Todellisuudessa taloutemme ongelmat eivät korjaannu maahanmuuttoa lisäämällä, vaan avointen rajojen politiikka pahentaa taloutemme ongelmia ja aiheuttaa jopa kestämättömän tilanteen Suomelle.

Suomen kaivos Oy voisi ratkaista Suomen talouden kestävyysvajeen

 

Suomen talous on tälläkin hetkellä alijäämäinen ja taloutta ei olla saamassa tasapainoon tulevina vuosina. Pikemminkin näyttää siltä, että kestävyysvaje paisuu ja kulut kasvavat jatkuvasti. Samaan aikaan tulojen määrä ei näytä juurikaan kasvavan. Kansalaiset verotetaan jo henkihieveriin ja veroja ei voida enää lisätä. Jostain pitäisi saada lisää rahaa.

Kestävyysvajelaskelmien puolustus

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkijoiden kirjoitus ”Kestävyysvaje johtaa talouspolitiikan harhapolulle” (Talous ja yhteiskunta 2019:1) on kirvoittanut kärjekkään väittelyn ekonomistien keskuudessa. Tässä kirjoituksessa arvioin tuota kirjoitusta. Pidän sitä sekä ansiokkaana että tervetulleena. Toisin kuin sen analyysistä voisi ajatella, kysymys kestävyysvajeesta on kuitenkaan paljon muutakin kuin se, mitä korkokantaa laskelmissa tulisi käyttää. Kysymys on syvällisempi.

Sote-uudistus on maassa, mutta elää

Vaikka nyt tässä ollaan paljon puhuttu sote-uudistuksen kaatumisesta, se ei missään nimessä ole kuopattuna, vaan uudistuksen laatiminen tulee vielä jatkumaan tulevana/-vina hallituskausina, mutta todennäköisesti vähän eri tavoitteilla.

Tästä ainakin voimme oppia sen, että näin suurissa uudistuksissa täytyy yrittää varmistaa kannatuksen ylittävän reilusti puoluelinjat, jotta esimerkiksi kapuloita rattaisiin ei heitetä heti käsittelyssä, tai sitten läpi mentäessä seuraavan hallituskauden aikana, jos hallituskombinaatio sattuisikin muuttumaan. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä