Ämmi Kaikilla ihmisen oikeuksilla, maailman paras ja ainoa Hilkkapien Onnentyär

Kaikki blogit puheenaiheesta saamelaiset

Saamelainen kielenmenettäjä – älä häpeä!

Elokuun taittuessa syksyyn uudet pienet koululaiset ovat aloittaneet pitkän koulutaipaleensa.

Yksi varhaisimmista kouluun liittyvistä muistoistani oli äidistäni huokuva huoli: me emme saisi saamenkielen opetusta lainkaan, vaikka opettajakin oli jo löytynyt. Oppilasmäärän minimivaatimus ei täyttynyt. Se oli ensimmäinen pettymykseni byrokraattiseen koneistoon ja epäoikeudenmukaisuuden tunne oli valtava.

Puoluepolitiikka saamelaiskäräjille?

Nyt kun saamelaiskäräjävaalit ovat ovella, herää jälleen kysymys siitä, miksi saamelaiskäräjillä ei ole puolueita tai ryhmittymiä sekä listavaaleja.

Etsimässä ratkaisua saamelaiskysymykseen

Yksi vähiten julkista keskustelua aiheuttaneita kohtia uuden hallituksen ohjelmassa on pyrkimys edistää ratkaisuiden löytämistä ns. saamelaiskysymykseen.

Otan tässä kantaa kahteen asiaan, jotka ovat pitkäaikaisia kiistakysymyksiä jopa saamelaisten itsensäkin keskuudessa.

1) Saamelaisuuden määritelmä

Saamelaiskäräjät kannattaa tiukkaa saamelaisuuden määritelmää, joka on paljon ahtaampi kuin ahvenanmaalaisuuden tai suomalaisuuden määritelmä. Sen mukaan saamelaisuus voidaan ansaita vain polveutumalla saamelaisista vanhemmista.

Saamelaiskysymys on ihmisoikeuskysymys

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään 6. helmikuuta. Omana peruskouluaikanani Sodankylässä päivä sisälsi oppiainerajat ylittävää ohjelmaa saamelaisuudesta ja Saamenmaasta, jonka eteläraja kulkee kotikuntamme pohjoisosan halki. Yhden jokavuotisen juhlapäivän sijaan tarvitsemme kuitenkin valtakunnallista, kattavaa informaatiota koulujen opetussuunnitelmiin ja oppimateriaaleihin ylläpitämään tarvittavaa tietotaitoamme koko Euroopan pohjoisimpaan ja ainoaan EU-alueella asuvaan alkuperäiskansaan liittyvistä asioista.

Ovatko saamelaiskäräjät tulleet aikansa päähän?

Saamelaiskäräjälain uudistamiselle on tullut seinä vastaan. Suomen saamelaisuuden eli lappalaisuuden asioiden hoitamista tulee pohtia laajalla pohjalla kokonaan uusiksi. Työt on aloitettava laajalla tilanne- ja olosuhdeanalyysillä.

Tukenani on moni saamelaisalueen saamelainen, joiden mielestä saamelaisasioiden hoitaminen ei vastaa kansan ja kulttuu…rin todellista tarvetta. Viimeisin huippu on se, että ketkä päättävät saamelaisalueen yksityismetsien käytöstä.

Miksi Saamelaiskäräjät ja Greenpeace valehtelevat?

Saamelaiskäräjät, saamelaisaktivistiryhmä Suohpanterror ja Greenpeace ovat käynnistäneet nettikampanjan, jolla vastustetaan Jäämeren rautatien rakentamista. Rautatien rakentamisesta voidaan olla perustelluista syistä montaa eri mieltä. Sen sijaan on hyvin ikävää, että rataa on ryhdytty vastustamaan valheellisin perustein.

Saamelaiskäräjälakitoimikunnan esitysluonnos lähti lausunnolle

Esitysluonnos saamelaiskäräjälain muuttamiseksi on lähetetty lausunnolle. Määräaika lausunnoille on 27. heinäkuuta. Tavoitteena on, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle heti syyskauden alussa. Toimikunta kokoontui yli 100 tuntia, mutta se kannatti, koska nyt lausunnolle lähetetty luonnosehdotus on saamelaiskäräjälain uudistamista valmistelleen toimikunnan yksimielinen esitys hallituksen esitykseksi. Olen saanut olla tämän toimikunnan jäsen.

Natsi-, rasisti-, persu- ja kielirasimikortit jyllää. Hiljentyäkö pitäisi?

Kaikki alkoi, kun tein pari blogia, koska tunsin, että tämä saamelaisten pilkkaaminen alkoi mennä jo yli. Mutta kappas, tämä kääntyikin täysin mua vastaan. Omat koirat purevat, koska tuon ilmi myös ikävempää asiaa, varsinki Inarista päin. Twitterissä on alettu nyt haukkumaan jo mua, kun tongin saamelaisten hyvinvointi asiaa ja tuon samalla ilmi, että enhän ymmärrä enää saamenkielestäkään mitään. Blogit ja twiittaukset ovat siis onnistuneet.

 

Yle taipui muutaman somekiukuttelijan edessä-Miksi maksamme Ylelle turhasta?

Olen seurannut nyt useamman päivän aktiivisesti tätä keskustelua Herra Heinämäen sensuroinnista ja siitä alkaneesta some myrskystä. Olen itse saamelainen ja virallinen äidinkieleni on saame väestörekisterissä, vaikken sitä enää osaakaan, johtuen siitä ettei kieltä ole enää tarvinnut. Harmi sinänsä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä